De nieuwe vereniging

Vereniging 2.0

Een tijd geleden schreven we al eens over “Vereniging 2.0”. Waar commerciële bedrijven al jaren meer focus hadden op innoveren, bleef dit bij verenigingen vaak nog achter. De rol van een vereniging was helder: het behartigen van de belangen van haar leden. De afgelopen jaren heeft het traditionele beeld van verenigingen al veel ontwikkelingen en veranderingen moeten doorstaan, maar hield deze traditionele, leden-gerichte strategie toch vaak stand.

Ontwikkeling

Een aantal jaren terug kwam daar langzaam verandering in. Verenigingsbesturen keken door de veranderende tijdsgeest steeds vaker naar buiten; hoe kunnen we onze leden nog meer en beter van dienst zijn? Er werden nieuwe diensten ontwikkeld en er werd meer en interactiever gecommuniceerd met leden.

En waar sommige verenigingen nog maar net bekomen zijn van het wennen aan deze nieuwe manier van functioneren, staat de volgende fase al weer voor de deur.

Vereniging 3.0

De nieuwe fase waar verenigingen in terecht (zullen) komen heeft te maken met innovatie. Er wordt niet slechts alleen gekeken naar het aanbieden van diensten aan leden, maar ook naar het innoveren van de branche of het werkgebied van de vereniging. Dus naast het ondersteunen van haar leden, ook actief het voortouw nemen bij beroepsontwikkeling en het verbinden van de vereniging met haar omgeving. Van een passieve en gesloten vereniging, naar een open community waar kennis, diensten en mensen samen komen.

De volgende stap

Deze nieuwe invalshoek brengt voor veel verenigingen uitdagingen met zich mee. Want: hoe wordt bepaald wat de volgende stap gaat zijn en welke stappen moeten er genomen worden? Veranderingen in beleid brengen daarnaast ook vaak weerstand met zich mee. Het is daarom belangrijk dat het bestuur hier de juiste aandacht aan besteedt zodat de vereniging als geheel deze nieuwe koers zal gaan omarmen.

Verenigingzonderzorgen als verbindende schakel

Het veranderen van een vereniging en het zorgen voor een nieuwe, toekomstbestendige organisatie vraagt om een goede begeleiding. Zowel in de ontwikkelingsfase als tijdens de uitvoer. Bestaande, maar zeker, nieuwe activiteiten moeten opnieuw vorm worden gegeven. Vereniging Zonder Zorgen ondersteunt verenigingen in dit veranderproces en is daarbij als hypermodern en dynamisch bureau de onmisbare schakel tussen verenigingsbesturen en haar leden: Wij denken mee, geven de organisatie vorm, richten in en nemen u desgewenst werk uit handen.